Visie en Werkwijze

Het is mijn overtuiging dat in ieder mens de kracht en de mogelijkheden aanwezig zijn om zijn situatie, zijn problemen of klachten het hoofd te kunnen bieden of op te lossen. In ons onderbewustzijn ligt hiertoe een schatkamer aan oplossingen, mogelijkheden en kwaliteiten verborgen. Met behulp van Polyenergetische Therapie heb ik vele technieken en oefeningen tot mijn beschikking om je (weer) bewust te maken van deze schatkamer. Ik reik je daardoor de richtingaanwijzers aan waarmee jij jouw pad (terug) kunt vinden. Met de nadruk op jouw! Het staat namelijk voorop dat het om jou gaat. Want alleen op jouw vragen passen jouw antwoorden en alleen voor jouw probleem zal jouw oplossing de juiste zijn.

Waarom de vlinder als symbool?
De vlinder heeft meerdere symbolische betekenissen. In de oudheid was de vlinder het religieuze symbool voor de drie stadia die de ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding. Maar vandaag de dag is er vermoedelijk geen ander dier of insect zo symbolisch geworden voor het proces van transformatie en gedaanteverwisseling als de vlinder. De vlinder is bij een aantal Noord-Amerikaanse Indianenstammen niet alleen het symbool voor verandering, maar ook voor moed. Dat spreekt mij erg aan, want om te willen en kunnen veranderen is moed nodig. Het oude bekende moet los gelaten worden, terwijl het nieuwe nog onbekend is. Vaak is dit (onbewust) een beangstigend vooruitzicht. En ook al roept dit vooruitzicht weerstand op, toch is er dat onbewuste besef dat een verandering noodzakelijk is om te kunnen groeien en ‘weet’ je dat het uiteindelijk de moeite waard zal zijn.
Net zoals bij de vlinder is van gedaante verwisselen/veranderen een proces dat uit diverse stadia bestaat. Ieder stadium heeft zijn tijd nodig; de tijd moet ‘rijp’ zijn. Als je bereid bent de moed van de vlinder te tonen en als je bereid bent om met mildheid en tolerantie naar jezelf te kijken (er ligt namelijk een reden of bedoeling verborgen achter je klachten en/of problemen) zal de vlinder je helpen begrijpen dat groei door verandering niet traumatisch hoeft te zijn. En het resultaat zal, net als bij de vlinder, alle moeite waard zijn!

flower butterflyflower butterflyflower butterflyflower butterflyflower butterflyflower butterfly 

Telefonisch of per mail hebben we een afspraak gemaakt voor een intake- of kennismakingsgesprek. Dit gesprek zal 1 tot 1½ uur duren. Behalve dat de reden van je komst natuurlijk wordt besproken is het ook een gesprek om vast te stellen of jij bij mij als therapeut aan het juiste adres bent. Het is namelijk wel de bedoeling dat jij je op je gemak en veilig voelt, anders wordt het lastig samenwerken. Het zou ook kunnen zijn dat ik jou, gezien jouw klacht/probleem, moet doorverwijzen.
Wanneer er aan het eind van dit gesprek is besloten om samen verder te gaan wordt er een behandelovereenkomst getekend. Hierin staan een aantal spelregels van organisatorische aard waar wij ons beide aan te houden hebben. Ook stellen we in overleg een plan op, waar in de vervolgsessies aan gewerkt gaat worden, er wordt dus een doel gesteld.

Afhankelijk van dit doel en wat zich gedurende het begeleidingstraject nog meer aandient zal het doorgaans om 5 tot 10 sessies gaan.

De vervolgsessies duren elk maximaal 1½ uur. Geen enkele sessie zal hetzelfde verlopen; binnen het behandelplan werken we met wat op dat moment actueel is of wat zich aandient. Vaak reik ik bepaalde oefeningen aan waar je thuis zelf mee aan de slag kunt, zodat je proces doorgaat, ook gedurende de periode tussen onze afspraken. Tussen de sessieafspraken zit meestal 3 weken.

Wat praktische informatie: Je houdt je kleding aan en gedurende de sessies zit je meestal, soms is het bij bepaalde oefeningen praktischer om te staan. Aanraken is niet noodzakelijk en anders vraag ik om je toestemming.